Familieeid virksomhet
Det er flere gode måter å håndtere en slik situasjon på, men det er også flere utfordringer og spørsmål som må besvares. Skal flere barn overta, og hvilke roller, ansvar, risiko og kompensasjon skal disse ha og ta? Og på hvilket tidspunkt gjennomfører man et slikt skifte?
Tre eksempler på generasjonsskifte:
Senior sikres inntekter
Familien kan lage utbytteaksjer eller sikre at senior får pensjon over driften, eller et vederlag for overføringen av aksjene (evt. på kreditt).
Senior sikres kontroll
Senior kan sitte med kun én A-aksje og ha full stemmerett på generalforsamlingen og kontrollere styret. Barna arver en veldig stor andel av virksomheten igjennom sine B-aksjer, og får også utbytte, men er uten å få lov til ta beslutninger.
Aksjonæravtaler
Dette er en avtale mellom aksjonærene, og her står man relativt fritt til å avtale det man vil. Mens aksjeloven krever 50 prosent for å ha kontroll, kan senior ifølge en aksjonæravtale sitte med en vesentlig lavere eierandel og fremdeles ta beslutninger. Hvilken beslutningsrett senior har, kan avtales spesifikt. Her gjelder det å lage en god avtale som slår fast hva senior kan bestemme, slik at familien unngår en konflikt om driften av selskapet. Aksjonæravtaler er også smart i tilfeller med flere arvinger/aksjonærer. Slike avtaler kan blant annet regulere lønnsbegrensninger for å hindre utsulting, omsetningsbegrensninger for å hindre at andre kommer inn, medsalgsrett og hvordan aksjer skifter eiere. For eksempel kan en aksjonæravtale kreve at andre selger hvis et godt tilbud kommer inn.