5-punktssjekk for din privatøkonomi før nyttår

avatar

Skrevet av Eirik Furuseth - 16 desember, 2020

TILBAKE TIL ALLE INNLEGG >>>

Ta service på din privatøkonomi før nyttår!

Mange av oss ser på det som helt naturlig at vi går til tannlegen og tar service på bilen. Det er til og med automatisert – tannlegen sender innkalling en gang i året, og bilen sier selv fra at den trenger service. Men når tok du sist service på din privatøkonomi?

Her er 5 punkter du bør sjekke før vi går inn i et nytt år.

  1. Har du aksjer eller aksjefond som har utviklet seg negativt? Selg dem før nyttår, så får du skattefradrag for inneværende år. På samme måte som gevinster er skattepliktige med for inneværende år 31,68%, kan du få skattefradrag for tapet med samme sats. Men vær oppmerksom på at dersom investeringene er gjort via Aksjesparekonto (ASK) er det kontoen som er selve skattesubjektet. Dersom du har en Aksjesparekonto hvor den samlede utviklingen er negativ kan det være hensiktsmessig å avslutte kontoen, og eventuelt starte en ny.
  2. Rydd opp i juridiske avtaler. Har du ordnet med fremtidsfullmakt, testament, samboerkontrakt eller ektepakt? Hvis ikke kan det være greit å få dette på plass nå. Lag gode avtaler mens solen skinner, og ikke vent til regnet pøser ned.
  3. Har du en plan for økonomien ved overgang til pensjonsalder? Hvis ikke bør du se på dette nå – gjerne sammen med en profesjonell autorisert Formuesforvalter. Mange har en spareplan, men ikke like mange har en uttaksplan for midlene sine.
  4. Har du større bankinnskudd som du ikke vet hva du skal bruke til? Husk at du taper kjøpekraft på å ha penger i banken. Du trenger ikke ta veldig høy risiko, eller sette alle pengene i aksjefond, Finansco hjelper deg.
  5. Har du boliglån, og betaler over 1,3% effektiv rente p.a. bør du gjøre noe med det. Bankenes prislister er veiledende. De fleste – særlig storbankene – har én offisiell og én uoffisiell prisliste. Dersom du truer med å flytte lånet setter de ned renten for deg. Og det er ingen kvalitetsforskjell på lån, du får kjøpt det samme for krona, uansett hvor den er lånt. Markedsledende for boliglån er nå 1,1% p.a. Du finner god oversikt over markedet for boliglån på www.finansportalen.no.

Det er hektisk for mange før jul, men denne 5-punktssjekken bør gjennomføres likevel.

201216_SoMe

Formuesforvalteren din hos Finansco kan hjelpe deg med å ta service på din økonomi, og gjennomføre 5-punkts sjekken både over telefon, Teams eller i fysisk møte.

Har du ikke en Formuesforvalter hos Finansco?

Da har jeg et veldig godt råd før jul: Skaff deg det, så går du inn i det nye året i visshet om at vi foredler formuen din, så du kan bruke tiden din på andre ting i det nye året.

Ha en riktig fin julefeiring, og et godt nytt år!

Kategorier: Formuesforvaltning

New call-to-action

Eirik Furuseth
Skrevet av Eirik Furuseth

Eirik grunnla Finansco i 2008, og har jobbet som partner i selskapet siden oppstart. Før han startet Finansco jobbet han med investeringsrådgivning i DNB og Pareto, og han har også tatt eksterne styreverv. På fritiden liker han å reise, og å følge favorittlaget Everton.


Tidligere innlegg