Betal restskatt i tide!

avatar

Skrevet av Fredrik Dahl - 07 mai, 2020

TILBAKE TIL ALLE INNLEGG >>>

Vår partner Christian deltok sammen med et panel av eksperter i Dine Pengers april-utgave(LINK), i en artikkel som tok opp flere momenter rundt skatt. Som senior formuesforvalter var det naturlig at Christian dekket formuesskatt og hvilken betydning den kan ha for blant andre våre kunder. Likevel er det i akkurat disse tider skatteoppgjøret som opptar de fleste (om vi ser bort fra Covid-19), både formuende, og ikke-formuende. I innlegget nedenfor vil jeg redegjøre litt for de viktigste momentene rundt restskatt.

Restskatt

Hvis du har fått restskatt eller "baksmell" betyr det at du har betalt for lite i skatt i fjor og at du må betale penger tilbake.

Når kommer skatteoppgjørene?

Skatteoppgjøret sendes ut til fleste lønnstakere og pensjonister mellom 26. mars og 22. juni. Personene som inngår her, kalles første pulje. Andre pulje er næringsdrivende og deres ektefeller, som forventes å motta oppgjøret fra og med 12. august til ca. slutten av oktober.

Frister og størrelse på restskatt (hold tungen rett i munnen)

  • Restskatt under 100 trenger du ikke å betale.
  • Er restskatten på mellom 100 og 1 000 kroner skal alt betales inn samtidig.
  • Er restskatten på over 1000 kroner kan innbetalingsbeløpet deles opp og man får dermed 2 innbetalingsfrister.
  • Hvis du er i pulje 1 og får skatteoppgjøret perioden april til og med juni har du betalingsfrist for første innbetaling til 20. august og frist for andre innbetaling til 24. september.
  • Er du i pulje 2, har du betalingsfrist for første innbetaling 3 uker etter at skatteoppgjøret kommer og frist for andre innbetaling 8 uker etter at skatteoppgjøret kommer.

Renter

Renten er 1,17 prosent per år, beregnet fra 1. juli i inntektsåret frem til forfall for første termin for restskatt i det påfølgende skatteåret.

Eksempel: Hvor mye må jeg betale i renter?

Dette er et eksempel på hvor mye rentene på restskatt kan være:

Beregnet skatt – inntektsåret 2019: 100 000 kroner

Forskuddstrekk: 80 000 kroner

For lite betalt: 20 000 kroner

Rentetillegg 0,59 % fra 01.07.2019 til 20.8.2020 (417 dager) = 134 kroner

Å betale: 20 134 kroner

200515_image_900x300

Unngå renter på restskatten

Hvis du vet du får restskatt, kan du betale inn ekstra innen 31. mai for å slippe renter på restskatten. Fristen for innbetaling av restskatt påvirkes ikke av utsatt skattemeldingsfrist, hvis du har søkt om det. Betaling etter fristen blir ikke tatt hensyn til ved endelig skatteavregning.

Hvis betalingsfristen din er på en lørdag eller søndag, kan du betale innen mandagen (første virkedag) etter fristen.

Tilleggsforskudd

Hvis du ser at du får restskatt, kan du betale inn tilleggsforskudd innen 31.mai. Da slipper du å betale renter på restskatten.

Når du har fått skattemeldingen, kan du bruke betalingsinformasjonen som står på skattemeldingen for å betale.

Vår anbefaling

Sett deg nøye inn i skattemeldingen og ta kontakt med din rådgiver om du har spørsmål. Er du formuesforvaltningskunde hos Finansco og usikker på noe i skattemeldingen, er det bare å kontakt med din rådgiver. For deg som vil lære mer om hva det vil si å være kunde hos Finansco: kontakt oss her da vel!

Kategorier: Skatt


Fredrik Dahl
Skrevet av Fredrik Dahl

Fredrik har jobbet hos Finansco siden 2018, er senior formuesforvalter og medlem av Finansco sin investeringskomité. Har en MSc in Finance med Distinction fra University of Strathclyde og bestått CFA Level I. Han har tidligere erfaring fra Optimum, Cubera Private Equity og Christiania Securities. Fredrik har et spesielt fokus på forvaltning og porteføljehåndtering, særlig fra kundens ståsted.


Tidligere innlegg