Hva er Bitcoin?

avatar

Skrevet av Dani Leander Aso - 26 februar, 2018

TILBAKE TIL ALLE INNLEGG >>>

Disclaimer: Dette er et innlegg om blockchain og kryptovaluta, deriblant Bitcoin. DETTE ER IKKE EN INVESTERINGSANBEFALING. Det er ikke sikkert det skal omtales som ‘investering’ engang – antagelig er ‘spekulasjon’ mer riktig. Finanstilsynet skriver at de advarer mot kryptovaluta i DN. Men, som travbanen, Lotto og kasino, så er det utvilsomt spennende.

Vi i Finansco handler ikke i dette for våre kunder, men det er vår oppgave som investeringsrådgivere å være nysgjerrige på hva som rører seg i bransjen. Og min nysgjerrighet har den seneste tiden blitt pirret av nettopp Bitcoin og kryptovaluta.

Dette er artikkel 2 av totalt 4 artikler.


For å kunne foreta en transaksjon igjennom blockchain, behøver man noe som kan overføres fra person A til person B. Dette noe må naturligvis ha en verdi – og der kommer Bitcoin inn. Bitcoin blir omtalt som en virtuell valuta; det vil si at den ikke eksisterer i fysisk form, men kun digitalt. Definisjonen av en valuta er at den skal være utstedt av en sentralbank, hvis ikke kan den ikke definere som valuta. Som betyr at det argumenteres for at Bitcoin ikke teknisk sett kan kalles en valuta.

Verdi

Bitcoin har en verdi fordi det kun eksisterer en begrenset mengde av de. Per i dag har det blitt utvinnet ca 17 millioner av totalt 21 millioner. Bitcoin blir skapt, eller utvinnet, av «miners» (vi kommer tilbake til definisjonen av dette begrepet i artikkel 3). Bitcoin-systemet er programmert på en spesiell måte, som gjør at når koden blir sluppet ut på internettet, er det ingen som kan gå inn og endre på kodingen, selv ikke skaperen. Dette gjør at når samtlige 21 millioner Bitcoins er utvinnet, så er det ikke mulig å skape flere Bitcoins. Denne «loven» er studert og bekreftet av profesjonelle kodere og programmerere over hele verden.

Hvorfor oppstod Bitcoin?

Bitcoin var den første kryptovalutaen, og derfor den mest kjente og med størst markedsverdi. I kjølvannet av finanskrisen mottok flere anerkjente kodere et anonymt skriv  som forklarte konseptet Bitcoin og blockchain. I skrivet ble det blant annet referert til datidens debatt rundt hvorvidt flere amerikanske banker og banktopper var ansvarlige for finanskrisen (som til dels er bekreftet i dag, uten at vi skal gå i dybden på det her). Tanken bak blockchain og Bitcoin var at verden skulle kunne fjerne bankene som mellomledd i alle transaksjoner av penger. Skaperen mente at det ville være til fordel for «mannen i gata» dersom denne delen av økonomien var desentralisert – det vil si at befolkningen sammen, skulle ha kontroll over transaksjoner uten at det ble kontrollert av et sentralt tredjepartsledd.

Hvordan Bitcoin ble til

Noen måneder etter at skrivet ble sendt ut, ble det publisert et offentlig skriv på internett. Dette skrivet forklarte funksjonen av Bitcoin grundig, på bakgrunn av blockchain-teknologi. Skrivet var umulig å spore, og man vet fortsatt ikke hvem skaperen er den dag i dag. Grunnleggeren blir i dag omtalt som Satoshi Nakamoto, men dette er et pseudonym.

På det tidspunktet kunne man for øvrig kjøpe én Bitcoin for under én krone. Siden da har den vært oppe i rundt 150.000 norske kroner (desember 2017), og er i skrivende stund verdt omkring kr 65.000.

bitcoin

Åpenbare ulemper ved bitcoin og blockchain

Brukere av blockchain får muligheten til å foreta anonyme pengetransaksjoner (uten innsyn og kontroll ifra bank og stat). Dette har skapt debatter rundt misbruk av Bitcoin og annen virtuell valuta blant kriminelle, spesielt i forbindelse med hvitvasking av penger.

Det er også slik at om du mister «nøkkelen» din, så er pengene dine tapt. Sikkerheten rundt din oppbevaring av denne nøkkelen/koden kan også bli gjenstand for hacking – litt som at en innbryddstyv bryter seg inn og stjeler verdiene dine. Det er heller ingen back-up, forsikring eller bank som vil «redde deg» om dette skjer.

Les mer:

Artikkel 1: Hva er blockchain? >>>
Artikkel 3: Hva er miners?
Artikkel 4: Hvordan fungerer kryptovaluta?


Dani Leander Aso

Dani Leander Aso

Dani begynte å arbeide hos Finansco i januar 2016 som partnerassistent ved siden av studiene. Høsten 2017, etter fullført bachelorgrad og gode prestasjoner, fikk Dani muligheten til å begynne på et ettårig trainee-program hos Finansco. Etter endt trainee-program skal Dani ta fatt på sin masterutdannelse og tilegne seg tittelen Siviløkonom på Handelshøyskolen BI i Oslo. Foruten økonomi og finans, har Dani interesse for trening og kosthold, og er tidligere kampsportutøver.

 


[gravityform id="10" title="true" description="true"]

Kategorier: Formuesforvaltning


Dani Leander Aso
Skrevet av Dani Leander Aso

Dani begynte å arbeide hos Finansco i januar 2016 som partnerassistent ved siden av studiene. Høsten 2017, etter fullført bachelorgrad og gode prestasjoner, fikk Dani muligheten til å begynne på et ettårig trainee-program hos Finansco. Etter endt trainee-program skal Dani ta fatt på sin masterutdannelse og tilegne seg tittelen Siviløkonom på Handelshøyskolen BI i Oslo. Foruten økonomi og finans, har Dani interesse for trening og kosthold, og er tidligere kampsportutøver.


Tidligere innlegg