Vi i Finansco har bred erfaring innen formuesforvaltning, kapitalforvaltning og forretningsførsel.



    Jeg ønsker mer informasjon om følgende



    Når du klikker på send inn, gir du Finansco tillatelse til å lagre og behandle de personlige opplysningene som ble sendt ovenfor for å yte forespurt tjeneste.

    Hva er forskjellen på en rådgiver og en selger? Andre aktører krangler om hva som er forskjellen, Finansco demonstrerer forskjellen i praksis!

    Rådgiver vs. selger

    Den siste tiden har debatten rundt «rådgiver vs. selger» blusset opp igjen i media, aktualisert av at Finansforbundet reagerer på forslag om ny lov som vil frata noen av de autoriserte finansielle rådgiverne sin rådgivertittel. Selv om autorisasjonsordningen er et betydelig steg i riktig retning for bransjen vår, og alle rådgiverne hos Finansco utelukkende er autoriserte, bommer Finansforbundet og de bankansatte på det som er kjernen i problemstillingen. Og hva er så poenget?

    • Du kan ikke være reell rådgiver dersom du mottar midler fra andre enn kunden direkte. Får du (ulikt) betalt via produktene du selger er og blir du produktselger. Først når kunden er eneste oppdragsgiver kan du anses som å gi nøytrale råd.
    • Hvis du jobber i en bank, som har egne fond, vil incentivet ditt være å anbefale bankens egne fond og produkter. Dermed er du ikke produktnøytral, og du er en selger av bankens produkter, og ikke en rådgiver.

    Men hva er de praktiske konsekvensene av å benytte en rådgiver istedenfor en selger?

    Storebrand Vekst byttet forvalter

    Våren 2017 sprakk nyheten om at det som fra 2009 av ble ansett som et av de best forvaltede norske aksjefondene, Storebrand Vekst, skulle bytte forvalter. Avkastningen i fondet hadde vært fenomenal i perioden 2009-2017, 14 % per år. Siden 2011 hadde fondet plass blant Finansco sine anbefalte fond. Både Dagens Næringsliv og Hegnar sine medier refererte til Finansco sitt soleklare råd om å bytte ut fondet i 2017, mens Storebrand var overrasket over rådet. De fleste av våre kunder fulgte da vårt råd, og solgte seg ut.

    Storebrand Vekst ble tatt ut av våre anbefalinger mai 2017, og i perioden hvor fondet lå inne i de anbefalte porteføljene hadde vi fått betydelig meravkastning. Grafen under viser at perioden etter vår salgsanbefaling har gitt en mindreavkastning ca. 13 % mot OSE.

    Vi ville, som det også fremkom av vår anbefaling og medieoppslag i fjor, avvente og se ny forvalter levere før vi ga vår frittstående anbefaling. Fra Storebrand var tonen en litt annen, der kom den faste forklaringen samtlige banker og forvaltere alltid gir når et fond bytter forvalter – dette vil ha mindre å si for avkastningen i fondet.

    Det var åpenbart mange som lyttet til Finansco sitt råd, også blant de som ikke var våre rådgivningskunder men som leste medieoppslagene, for i dagene og ukene etter oppslaget mistet fondet flere hundre millioner i forvaltningskapital.

    Strategier og forvaltningskapital

    En av våre bekymringer for Storebrand Vekst, i tillegg til at Andreas Lorentzen ble erstattet med ny forvalter, var at fondet var oppe i ca. NOK 1,3 mrd. i forvaltningskapital i fjor våres. Det blir en utfordring når strategien er å ta posisjoner i mindre selskaper på Oslo Børs, og å være en aktiv forvalter som tar aktive veddemål.

    Nå er imidlertid forvaltningskapitalen på ca. 600 MNOK, noe som gir forvalter Fredrik Thoresen et helt annet handlingsrom, og betydelig større mulighet for å komme tilbake på vinnersporet.

    Storebrand Vekst er derfor tatt tilbake i varmen hos Finansco, og inngår nå både i suksessfulle «Finansco Norge» (vår strategi/portefølje for ren aksjeeksponering mot Oslo Børs) og i en del øvrige fondsporteføljer.

    I 2017 blir fondet rangert helt på bunn i sin kategori av verdens største uavhengige ratingsbyrå for fond, Morningstar, derimot hittil i år ligger fondet helt i toppen hos Morningstar.

    Jobber rådgiveren din kun på dine vegne?

    Hvordan demonstrerer dette forskjellen på en rådgiver som jobber med kunden som oppdragsgiver, og en selger som gjerne vil kalle seg rådgiver, men i praksis jobber som produktselger for banken?

    Det kan besvares med et enkelt retorisk spørsmål.

    Tror noen at Storebrand ville latt noen av sine ansatte kontakte kundene med den samme anbefalingen Finansco gjorde: «Selg fondet og avvent»?

    Det tror ikke vi. Og dette er langt fra noe angrep på Storebrand. DNB-sjef Rune Bjerke har ettertrykkelig flagget sitt og bankens standpunkt i denne debatten. Han mener det er 100 % kundens ansvar å bytte ut fondene banken har gitt dem råd om å kjøpe når det går dårlig.

    Kanskje du også kjenner noen som bør bytte ut bankens selgere med en rådgiver som jobber på dine vegne, og med kun deg som oppdragsgiver?


    Eirik grunnla Finansco i 2008, og har jobbet som partner i selskapet siden oppstart. Før han startet Finansco jobbet han med investeringsrådgivning i DNB og Pareto, og han har også tatt eksterne styreverv. På fritiden liker han å reise, og å følge favorittlaget Everton.


    [gravityform id=»10″ title=»true» description=»true»]

      Meld deg på vårt nyhetsbrev




      Ved å sende inn gir du ditt samtykke til å motta nyhetsbrev og annen relevant informasjon fra oss. Du kan når som helst avregistrere deg fra våre utsendelser.