Formuesforvaltning

Hvordan vil porteføljen din påvirkes av coronaviruset?

Coronaviruset sprer seg over hele verden, og det har foreløpig gitt den rødeste dagen på Oslo børs så langt i år, med et fall på over 4%. Selvsagt vet vi ingenting om fremtiden, men vi kan lære av tilsvarende hendelser fra fortiden.

    Vi i Finansco har bred erfaring innen formuesforvaltning, kapitalforvaltning og forretningsførsel.



    Jeg ønsker mer informasjon om følgende



    Når du klikker på send inn, gir du Finansco tillatelse til å lagre og behandle de personlige opplysningene som ble sendt ovenfor for å yte forespurt tjeneste.

    Som du allerede har hørt så sprer Coronaviruset seg over hele verden, og bare mens jeg skriver dette innlegget er det blitt registrert 79 000 smittede, og 2 623 dødsfall. Frem til nå er det Kina som har blitt mest påvirket, men i dag kom også nyheten om at Italia er hardt rammet med over 200 smittetilfeller.

    Det har foreløpig gitt den rødeste dagen på Oslo børs så langt i år, med et fall på over 4%. Siden jeg ikke er noen lege eller professor innenfor sykdomsutbredelser skal jeg ikke prøve meg på noen spådommer av hvordan dette viruset vil utvikle seg. Uansett, det jeg kan gjøre, er å se på hvordan viruset vil påvirke din portefølje. Selvsagt vet vi ingen ting om fremtiden, men vi kan prøve å lære fra det vi vet om fortiden.

    Ser vi tilbake på de tre store epidemiene vi har hatt i moderne tid; SARS i 2003, Svineinfluensa i 2009 og Ebola for seks år siden, da falt det globale aksjemarkedet mellom 5% og 10%. Men det som skjedde, var at markedet raskt hentet seg tilbake og igjen satte nye topper. Ser vi på grafen under er det vanskelig å spore svingningene som konsekvens av virusutbruddene, og de hadde svært lite å si for den langsiktige avkastningen.

    200226 - graf

    Men, hva om Coronaviruset kommer til å bli verre enn disse moderne epidemiene vi allerede har hatt? Her har vi dessverre mindre data og informasjon vi kan bruke, men vi har i hvert fall hatt en pandemi som vi kan se tilbake på; Spanskesyken. Mellom 1918 og 1920 ble over 500 millioner mennesker smittet (27% av verdens befolkning) og den drepte over 50 millioner mennesker.

    Også her var markedssvingningene små. Selv med en pandemi som drepte 3% av verdens befolkning, så falt markedet kun med 10%. Forskjellen fra da og de siste virusutbruddene nevnt over, var at markedet var nede en lengre periode, ca. 4 måneder før det steg igjen. Det er svært lite sannsynlig at Coronaviruset vil bli like alvorlig som Spanskesyken, da den medisinske kunnskapen i dag er langt bedre enn for 100 år siden.  

    Samtidig betyr ikke det at kostnadene av Coronaviruset kommer til å bli lavere enn ved Spanskesyken. Mest sannsynlig vil kostnadene bli høyere! Vi lever i en global verden i dag hvor mennesker reiser raskere og oftere rundt i verden. Mange land bruker derfor store ressurser på å stoppe spredningen av viruset, som bl.a. stenge fabrikker, avlyse flyruter, kansellere arrangementer etc.

    200226_Corona_2_900x300

    Dersom historien er en pekepinn på hvordan dette kommer til å utvikle seg, så vil Coronaviruset føre til en liten, og midlertidig nedgang i markedet, mens viruset sprer seg.  Når ting begynner å bedre seg, og viruset er under kontroll, så kommer markedet til å hente igjen det tapte. Deretter vil en annen krise kommer til å fange alles oppmerksomhet, og menneskeheten fortsetter som før.

    Og som Finansco har skrevet om utalligere ganger tidligere; ikke prøv deg på markedstiming. Hold deg til din opprinnelige plan, og er du kunde hos Finansco er porteføljen din allerede satt opp med tanke på at slike «kriser» vil forekomme.

    Så for å avslutte med et velkjent sitat fra Peter Lynch; «Time in the Market is Better Than Timing the Market»

     

    https://finansco.no/blog/markedsprising-til-kortsiktig-timing-eller-langsiktig-risikostyring,

      Meld deg på vårt nyhetsbrev




      Ved å sende inn gir du ditt samtykke til å motta nyhetsbrev og annen relevant informasjon fra oss. Du kan når som helst avregistrere deg fra våre utsendelser.