Jeg vil førtidspensjonere meg – hva gjør jeg?

avatar

Skrevet av Eleni Figenschou - 11 juli, 2018

TILBAKE TIL ALLE INNLEGG >>>

Ønsker du å starte pensjonisttilværelsen litt tidligere for å bruke tid sammen med barnebarna, reise til stedene du alltid har ønsket å besøke, eller kose deg litt mer på hytta? Dette er noe av tingene du må ha i mente:

  1. Start planleggingen i tide!
  2. Kartlegg dine opptjente pensjonsrettigheter – og din økonomiske bæreevne.
  3. Tidlig uttak er ikke ensbetydende med lavere pensjon.
  4. Vær oppmerksom på at du kan ikke ta ut pensjonsmidler fra stat/arbeidsgiver før tidligst ved fylte 62 år.

Jeg vil førtidspensjonere meg - hva må jeg gjøre for å planlegge?

Status på opptjente rettigheter: Kartlegg hvilke pensjonsavtaler du har i dag. Jobber du i privat næringsliv finner du dine avtaler ved å logge inn på www.norskpensjon.no med personnummer og BankID. Jobber du i offentlig virksomhet må du kontakte KLP eller Statens Pensjonskasse (SPK) avhengig av arbeidsplass. Hvordan er situasjonen i dag, og hvordan vil den se når jeg starter pensjonstilværelsen? Det finnes ikke noe som heter for tidlig når det kommer til planlegging for pensjon.

Hvordan vet jeg hva jeg må ha i inntekt, og hva er min økonomiske bæreevne?

Hva som lønner seg for deg, har ikke et fasitsvar. Dette er individuelt, her burde du sjekke hva du ha i inntekt for å dekke dine faste kostnader. Så kan du legge på litt for å dekke ditt forbruk på det du vil bruke penger på som førtidspensjonist. Ta gjerne utgangspunkt i dagens inntekt, hvor mye kan du ta bort uten at det gjør vondt? En tommelfingerregel sier at dersom du har 80 % av brutto lønn i pensjonsinntekt vil du ligge omtrent på samme nivå etter skatt som pensjonist. Pensjonsinntekt inntektsbeskattes på samme måte som lønn, men vil være noe lavere på bakgrunn av lavere inntekt og lavere trygdeavgift på pensjonsinntekt.

En tommelfingerregel sier at dersom du har 80 % av brutto lønn i pensjonsinntekt vil du ligge omtrent på samme nivå etter skatt som pensjonist.

Hvorfor kan jeg ikke ta ut mine pensjonsmidler når jeg vil?

Pensjonsmidler skal være til pensjon, og de kan derfor tidligst tas ut fra du fyller 62 år. For å sikre at du ikke bruker opp alt på en gang, og har midler til jevn fordeling, utbetales de litt etter litt, slik som lønnsinntekt. Regler for utbetaling er forskjellig etter hvilken type pensjonsavtale du har. Dersom du har spart egne midler kan du ta ut pengene når du vil.

Hva er de enkleste og mest effektive tiltakene for en bedre pensjon som jeg kan gjøre i dag?

  1. Endre spareprofilen på pensjon fra arbeidsgiver og egen sparing til en høy aksjeandel. Å senke aksjeandelen for tidlig, eller å ikke justere aksjeandelen selv, er den største og vanligste feilen vi gjør når det kommer til pensjon.
  2. Dersom du har flere pensjonskapitalbevis (PKB), slå de sammen. PKB har et stykk kostnad i tillegg til en verdiavhengig kostnad. Kostnader kan direkte motregnes avkastning, med lang sparehorisont får dette store konsekvenser.
  3. Ikke spar til pensjon på bankkonto! Med dagens lave rentenivå har vi negativ rente i reelle termer, dette betyr at penger på bankkonto taper seg i verdi.

Eleni FigenschouEleni Figenschou

Eleni er Fagansvarlig for pensjon og senior investeringsrådgiver hos Finansco. Hun har vært ansatt siden 2014, og har tidligere arbeidet med pensjon i Storebrand. Eleni har en Master of Science i Investment & Finance fra Queen Mary, University of London.


[gravityform id="10" title="true" description="true"]

Kategorier: Pensjon


Eleni Figenschou
Skrevet av Eleni Figenschou

Eleni er Fagansvarlig for pensjon og senior formuesforvalter hos Finansco. Hun har vært ansatt siden 2014, og har tidligere arbeidet med pensjon i Storebrand. Eleni har en Master of Science i Investment & Finance fra Queen Mary, University of London.


Tidligere innlegg