Månedlig overskuddslikviditet på bankkonto?

avatar

Skrevet av Fredrik Backe Gulbrandsen - 16 juli, 2020

TILBAKE TIL ALLE INNLEGG >>>

Mange av oss bruker ikke opp hele lønningen hver måned. Et resultat av dette er at overskuddslikviditeten (pengene som er til overs hver måned) «hoper» seg opp på bankkonto over tid. Det er ingen hemmelighet at rentesatsen på sparekonto i dag er svært lav og at pengene vil tape seg i verdi over tid hvis man også regner inn skatt på renteinntekter og inflasjon. Så, hva bør man gjøre med overskuddslikviditeten?

Månedlig sparing i fond

Å sette av et fast beløp i måneden som blir automatisk investert i en fondssammensetning er fornuftig for mange. Det er også relativt enkelt å komme i gang. Typisk for mange er at man har satt seg sparemål og planer for fremtiden. Eksempler på dette kan være å kjøpe seg ny bil, hjelpe barn inn i boligmarkedet, kjøpe seg hytte på fjellet (eller i Spania) og sist, men ikke minst, sparing mot pensjon. Disse målene har typisk forskjellige tidshorisonter. Deler av midlene skal benyttes på kort sikt og deler på en lengre sikt. Det er da viktig å legge opp en strategi som hensyntar alle disse forskjellige målene underveis. Hos Finansco har vi et godt utvalgt porteføljer (fondsstrategier) med forskjellige sammensetninger, enten det er aksjer/renter eller geografi/sektor.

Sparing mot pensjon er ofte målet som er lengst frem i tid. Vi sier da at denne sparingen har en lang tidshorisont. Når det gjelder sparing mot mål langt frem i tid bør man normalt ha en høy aksjeandel (høy risiko) ettersom aksjemarkedet genererer høyest avkastning over tid.

200716_img

En av de viktigste forutsetningene for vellykket fondssparing er å starte tidlig!

Eksempelvis, tenk deg at du ønsker å sitte igjen med 9,5 millioner når du er 65 år i egen sparing (og forventer en årlig avkastning på 6%). Beløpet du må spare hver måned blir raskt betydelig om du venter for lenge:

  • Begynner du når du er 25 år må du sette av 5.000,- i måneden.
  • Begynner du når du er 35 år må du sette av nærmere 10.000,- i måneden.
  • Begynner du når du er 45 år må du sette av over 20.000,- i måneden.

Ta gjerne kontakt med Finansco dersom du ønsker en hyggelig fondsprat rundt disse tingene.

Kategorier: Fondsparing

New call-to-action

Fredrik Backe Gulbrandsen
Skrevet av Fredrik Backe Gulbrandsen

Fredrik B. Gulbrandsen har jobbet hos Finansco siden høsten 2016 da han begynte som trainee. Etter fullført trainee periode er Fredrik nå autorisert formuesforvalter. Han har en MA i business & Finans fra Heriot-Watt University i Edinburgh. Før han begynte hos Finansco arbeidet Fredrik hos Alfred Berg kapitalforvaltning over to sommere. Han har også arbeidet som skitrener for IL Heming og var aktiv alpinist.


Tidligere innlegg