Formuesforvaltning

Markedsprising – Til kortsiktig timing eller langsiktig risikostyring?

Svært mange sparere og investorer er opptatt av å prøve å time finansmarkedene ved å gå inn når de er billige og så gå ut igjen når de er dyre – kjøpe billig og selge dyrt. Det er vanskelig å være uenig i at dette høres fornuftig ut, men hvordan skal vi kunne gjennomføre en slik strategi på en god måte? Er den mulig å gjennomføre i praksis? Over hvilken horisont bør den gjennomføres?

    Vi i Finansco har bred erfaring innen formuesforvaltning, kapitalforvaltning og forretningsførsel.



    Jeg ønsker mer informasjon om følgende



    Når du klikker på send inn, gir du Finansco tillatelse til å lagre og behandle de personlige opplysningene som ble sendt ovenfor for å yte forespurt tjeneste.

    Svært mange sparere og investorer er opptatt av å prøve å time finansmarkedene ved å gå inn når de er billige og så gå ut igjen når de er dyre – kjøpe billig og selge dyrt. Det er vanskelig å være uenig i at dette høres fornuftig ut, men hvordan skal vi kunne gjennomføre en slik strategi på en god måte? Er den mulig å gjennomføre i praksis? Over hvilken horisont bør den gjennomføres?

    Etter hvert som finansmarkedene beveger seg opp eller ned, kan vi daglig lese om investorer, analytikere og strateger som har forskjellige meninger om markedene, retningen fremover, om prisingen av disse og hva man bør gjøre. Dette indikerer jo at det å finne ut når noe er billig og når noe er dyrt, og hva retningen i markedene fremover som følge av dette er, ikke er så enkelt som det høres ut.

    Aksjemarkedene har mange forskjellige nøkkeltall som måler prisingen av enkeltaksjer eller det totale markedet og som kan brukes til å måle om markedet er billig eller dyrt i forhold til egen historikk. Blant de mest kjente og brukte er P/E (Pris/Inntjening) og P/Bok (Pris/Bokførte verdier). Den siste er vel godt kjent her hjemme gjennom f.eks. aksjestrategen Petter Hermanrud.  

    I dette innlegget vil jeg imidlertid se nærmere på et nøkkeltall som er godt forankret i både akademia og i aksjemarkedet – Shiller P/E eller Shiller CAPE – og om vi kan bruke dette til å kjøpe billig og selge dyrt. Dette er en prisingsmodell utviklet av Nobelprisvinner i økonomi, Professor Robert Shiller. Professor Shiller var både ute i forkant av at IT-boblen sprakk og i forkant av at finanskrisen startet og advarte om at dette var bobler som ville sprekke. Her har vi en akademiker som også kan lese markedene. Sammenheng mellom Shiller PE-nivå og fremtidig forventet avkastning vises i grafen og tabellen under

    fig 1

    Som vi ser av grafen og tabellen over, er det en klar sammenheng mellom prisingen av forskjellige aksjemarkeder og hvilken avkastning man kan forvente de neste 10-15 årene. Jo høyere markedet er priset, jo lavere blir forventet avkastning på en forholdsvis lang horisont. Vi ser også dette er ganske likt uansett hvilket marked vi ser på.

    Tilsvarende, når det gjelder risiko, målt som største markedsfall, så ser vi at det er en klar sammenheng mellom hvor mye markedene faller gitt prisingsnivåer (jo billigere markedene er på Shiller PE jo mindre har markedsfallene vært).

    fig 2Har vi nå funnet suksessformelen? Det kommer an på horisonten man har. Å ta ned markedsrisikoen i porteføljen når Shiller PE er godt over historisk snitt og ta opp risikoen når prisingen er godt under, ser ut til å fornuftig og riktig, gitt at man har en slik langsiktig horisont og klarer å være disiplinert.

    Hvordan fungerer så prising som et mer kortsiktig timing-verktøy? Ikke så bra. Av grafen nedenfor som viser forholdet mellom Shiller PE-nivå og avkastning neste 12 måneder så er det vanskelig å se noen systematisk sammenheng mellom prising og avkastning.

    fig 3

    I 2018 så vi klare eksempler på dette. De dyreste markedene, USA og Norge, gjorde det best, mens de billigste markedene, EM og Japan, gjorde det svakest. Som den kjente økonomen Keynes sa en gang «the markets can remain irrational longer than you can stay solvent». 

    Bruk betydelig avvik fra historisk prising, målt f.eks. med Shiller PE, til å justere risikoen i porteføljen ut fra en langsiktig horisont.

    Det beste spare- eller investeringsråd man kan lytte til i finansmarkedene, er å være langsiktig og tålmodig. Hold deg til planen. Dette har du sikkert lest uttale finansforetak anbefale tidligere, og det er jo ikke helt uten grunn. Min kollega, Christian Kallevig Arnesen, sa i Finansavisen for en stund siden at «Tålmodighet er lettere i et regneark enn i en vanlig hverdag», og da siktet han til at selv om en investeringsstrategi virker fornuftig på papiret, kan det kreves en ekstrem disiplin å følge den i praksis. Mennesker flest forholder seg nemlig ikke til investeringer på samme måte som et regneark. De investorene som skjønner det, er dem som får best avkastning på sikt.

    Her kan Finansco som din formuesforvalter, hjelpe deg til å gjennomføre en langsiktig god plan.

      Meld deg på vårt nyhetsbrev




      Ved å sende inn gir du ditt samtykke til å motta nyhetsbrev og annen relevant informasjon fra oss. Du kan når som helst avregistrere deg fra våre utsendelser.