Rentesrente-effekten – verdens åttende underverk?

avatar

Skrevet av Kim Bergström - 23 mai, 2019

TILBAKE TIL ALLE INNLEGG >>>

Under illustreres kraften i rentesrente-effekten.

Sunniva starter å spare 1.000 kr i måneden i aksjefond det året hun fyller 19 år. Hun sparer i ni år og gjør deretter ingen flere innskudd. Hun lar kontoen stå urørt i tiden frem til hun er 67 år.

Fredrik starter sparingen det året han fyller 28 år. Han sparer samme månedsbeløp som Sunniva og sparer hvert år frem til 67 år.

Tabellen nedenfor viser den kraftfulle effekten av rentesrente, som Albert Einstein skal ha kalt «Verdens åttende underverk».

Det ligger noe i det. Bare studer resultatene.

table

table2

Selv om Fredrik sparer i 40 år etter at Sunniva stoppet sine innskudd klarer ikke hans portefølje å hente inn verdien til Sunnivas portefølje. Hennes portefølje er verdt ca. 161.000 kroner når Fredrik starter sin sparing, og rentesrente-effekten for Sunniva blir for kraftig i denne tidsperioden.

Hva betyr dette for din sparing?

Sparing er lurt. Det er mye som tyder på at det å spare opp en pensjonsbeholdning på privat hånd blir  viktigere. Vi får bedre helse, lever lengre og pensjonspengene vil fordeles over flere år. Folketrygden ble sist endret i 2011 og kommer nok til å endres flere ganger i vår livstid. For å opparbeide en hyggelig pensjonskapital som tilskudd til øvrige midler fra folketrygden og tjenestepensjonen er det lurt å starte tidlig. Selv små beløp kan over tid vokse til betydelige summer og det er aldri for sent å begynne med sparing.

Benytt en rådgiver til å sette opp en pensjonsplan hvis du ikke har mulighet selv.

For enkelhetens skyld gjelder noen forutsetninger:

  • Beregningen er kun en antakelse. Faktiske resultater vil variere.
  • Begge sparer i globale aksjefond med en gjennomsnittlig årlig avkastning på 8 %.
  • Ingen endringer blir gjort i porteføljesammensetning eller sparebeløp.
  • Nominelle tall. Skatt, inflasjon og avgifter er ikke hensyntatt.

Kategorier: Fondsparing


Kim Bergström
Skrevet av Kim Bergström

Kim begynte i Finansco som meglerassistent ved siden av studier i august 2014, og har så med gode resultater gått gradene internt i Finansco. Etter fullført traineeprogram ble han autorisert rådgiver i 2017 og senior formuesforvalter i 2018. Han har en bachelor i Business Administration and Management fra handelshøyskolen BI. Kim er tidligere svensk mester i svømming og ved siden av finans liker han diverse treningsformer som utfordrer både mentalt og fysisk.


Tidligere innlegg