Roter du bort pensjonen din?

avatar

Skrevet av Finansco Pensjon - 26 april, 2018

TILBAKE TIL ALLE INNLEGG >>>

Pensjonspengene til Pia var på vei til å forsvinne i gebyrer, forvaltningsavgifter og manglende avkastning. Les mer om hvordan hun ryddet opp.

Vi presenterer et ekte skrekkeksempel fra en våre kunder. Av hensyn til personvernet hennes har vi døpt henne til Pia. Hun er rundt 45 år og har byttet jobb en rekke ganger. Arbeidsgiverne hennes har betalt inn pensjonspenger på hennes pensjonskontoer. Hun har hatt ulike pensjonsordninger hos flere pensjonsleverandører. Pia har både fripoliser og pensjonskapitalbevis, men forstår ikke hva forskjellen mellom disse er eller hva det betyr for henne.

Pia reduserer kostnadene sine

Pensjonsleverandørene er flinke til å ta seg betalt. Både i faste gebyrer og som andel av pengene de forvalter. De spiser av pensjon din. For at du skal sikre deg mot høye kostnader er det viktig å samle dem hos én leverandør med lave kostnader. Fripolisene får vi ikke gjort noe med, men vi kan sørge for at verdiene i pensjonskapitalbevisene ikke blir rotet bort.

Pia ga oss fullmakt til å samle bevisene hennes. Hun har hele fem pensjonskapitalbevis. De er forvaltet av tre leverandører og det blir veldig dyrt for henne. Hun betaler årlig over 2 800 kroner i gebyrer og forvaltningskostnader for håndteringen av disse bevisene. Det hadde vært nok å betale en fast lav kostnad for den jobben. Men da må de samles hos en pensjonsleverandør med lave kostnader.

Store verdier i spill

For å unngå at pensjonen skal tape seg i verdi må Pia i tillegg til unngå høye kostnader, også passe på at hun ikke blir unødvendig kortsiktig. Greier hun det, unngår hun de to største pensjonstabbene. Les mer om hvordan du kan unngå pensjonstabbene her.

En tommelfingerregel er at hvis pensjonskapitalbeviset ditt har en verdi på mindre enn 100 000 kroner, så vil et høyt kostnadsnivå og lav avkastning føre til at saldoen din vil bli mindre og mindre for hvert år som går. Regnstykkets forutsetninger* finner du lenger nede i artikkelen. En annen tommelfingerregel er at hvis du har et bevis på rundt 10 000 når du er 40 år vil det under samme forutsetninger falle til null kroner før du blir pensjonist. Det er før vi tar hensyn til inflasjon.

Det er håp for Pias pensjonspenger

Pia har bestemt seg for å unngå å være unødvendig kortsiktig og satse langsiktig på pensjonen sin. Det betyr at en større andel av pensjonen hennes plasseres i aksjemarkedet. Hadde hun ikke gjort det hadde hun kanskje tapt så mye som én prosent avkastning i året. Det høres kanskje ikke så mye ut, men over én prosent i året i over 30 år – det blir mange kroner av. Spesielt når man regner inn rentesrente-effekten.

Pia har valgt å samle pensjonskapitalbevisene hos en leverandør. De fem pensjonskapitalbevisene blitt til et med en verdi som ligger i underkant av 75 000 kroner. Det reduserer kostnadene hennes betraktelig! Fra over 2 800 kroner til rundt 495 kroner i året.


Er du overbevist? La oss hjelpe deg med å flytte kapitalbevisene dine.

[gravityform id="10" title="true" description="true"]

Kategorier: Pensjon


Finansco Pensjon
Skrevet av Finansco Pensjon

Finansco Pensjon følger opp din sparing for deg, og sørger for at sparingen er strukturert på best mulig måte etter gjeldene regelverk og rådende markedssituasjon. Vi blogger om temaer som omhandler pensjon, både privat sparing og tjenestepensjon.


Tidligere innlegg