Pensjon

Når du skal ha utbetalt pensjon vil du som privatperson kunne trekke pensjonspenger fra tre kilder. Det er folketrygden, tjenestepensjon som arbeidsgiveren din har spart for deg og din egen sparing.

 1. Folketrygden
 2. Pensjon fra arbeidsgiver
 3. Egen sparing og eiendeler

Pensjonsreformen fra 2011

De som hevder «Dagens pensjonister klarer seg uten ekstra sparing, derfor gidder ikke jeg spare heller» – de kommer til å få seg en overraskelse. Pensjonsreformen fra 2011 gjør at vi må spare mer selv, men den er også mer fleksibel og gir deg flere valgmuligheter. Med andre ord, ansvaret for din pensjon skyves fra stat og arbeidsgiver til deg selv.

 


Trenger du hjelp med pensjon?


Hvordan fungerer pensjon?

Hvorfor sparer vi til pensjon i fond og ikke på bankkonto eller andre sparemåter?

Fond er godt egnet fordi det er høyere avkastningsforventing enn banksparing, man kan tilpasse risikoen til eget ønske og/eller gjenværende tid til pensjonsalder, og uttak er lett.

Enkelt forklart påvirkes din fremtidige pensjon av følgende:

 • Sparing er beløpet du setter tilside, som for eksempel et innskudd på sparekonto, eller fondssparing. I summen av din pensjonssparing legger vi sammen din egen sparing, pensjonssparingen fra arbeidsgiver og Folketrygden.
 • Avkastning er gevinsten du får på sparebeløpet, dette kan være renten på bankkonto, eller gevinst i fond.
 • Utbetalingsperioden er antall år du lever som pensjonist, perioden din totale pensjonssparing skal utbetales over.

Dette kan du gjøre selv:

 • Hvilken pensjonsordning har du på jobben? – Innskudd eller ytelsespensjon? Hvis innskudd, hvilken sparesats benyttes?
 • «Dersom du fortsetter som i dag; hvor mye ligger du an til å få utbetalt i pensjon?»
 • Begynn å spare. Spar i verdipapirfond (!).
 • Logg inn på www.norskpensjon.no med personnummer og Bank-ID, og få en oversikt over hva dine pensjonsavtaler er verdt og i hvilket livselskap de står. Nederst på siden kan du sende oversikten på epost til rådgiver, pensjon@finansco.no – så hjelper vi deg!

Vanlige feil

 • Velger for lav aksjeandel i sparingen.
 • Begynner for sent med pensjonssparingen.
 • Ukritisk valg av sin egen banks pensjonsløsning.

Eleni Figenschou

 

Eleni Figenschou

Eleni er Fagansvarlig for pensjon og senior investeringsrådgiver hos Finansco. Hun har vært ansatt siden 2014, og har tidligere arbeidet med pensjon i Storebrand. Eleni har en Master of Science i Investment & Finance fra Queen Mary, University of London.

 


Trenger du hjelp med pensjon?

Sammen setter vi oss ned og lager en oversikt på hvor mye du trenger/ønsker utbetalt i pensjon. En rådgiver hjelper deg med å få oversikt over hvordan din forventede pensjon ser ut i dag. Deretter lager vi en plan for hva som må til for å oppnå ønsket pensjonsnivå, og hvordan dette burde utbetales i pensjonisttilværelsen.

Som kunde hos Finansco følger vi opp din sparing for deg, og sørger for at sparingen er strukturert på best mulig måte etter gjeldene regelverk og rådende markedssituasjon. Vi varsler deg når det er noe du burde å ta stilling til, sammen med vår anbefaling på hva du burde velge.

Bli kontaktet av Finansco

Fyll inn skjemaet under, så kontakter vi deg raskt.
Meny