PKB – Pensjonskapitalbevis

Når du avslutter et arbeidsforhold vil du også meldes ut av bedriftens pensjonsordning og vil da få utdelt et pensjonskapitalbevis (PKB) eller en fripolise, avhengig av hvilken tjenestepensjonsordning din tidligere arbeidsgiver har. En PKB er en «kvittering» du får med deg ut av et arbeidsforhold, som viser hvor mange kroner bedriften har betalt inn på en pensjonskonto for deg.

PKB pensjonskapitalbevis

Hva er en PKB (pensjonskapitalbevis)?

En PKB er altså penger på en konto i ditt navn hos en pensjonsleverandør. Får du med deg et slikt bevis har bedriften hatt en innskuddspensjonsordning og betalt inn en prosentsats av lønnen din til en pensjonsleverandør. Disse pengene kan du bruke når du måtte ønske det etter fylte 62 år, og utbetalingen må vare til 77 år.

Hvor mye du får i pensjon, vil avhenge av hvor mye som er betalt inn på pensjonskontoen, hvor store kostnader pensjonsleverandøren belaster din konto, hvor lenge du har den og hvor god avkastning du får. Utbetalingen avhenger av hvilken avkastning du får på dine midler, derfor er det viktig å ha riktig investeringsprofil.

En arbeidsgiver plikter først å utbetale penger til en PKB når du har jobbet der i 12 måneder. Har arbeidsforholdet hatt kortere varighet enn 12 måneder, kan arbeidsgiver velge å ta tilbake pengene.

PKBen ligger hos den pensjonsleverandøren som arbeidsgiveren din brukte. Dette kundeforholdet overtar du når du får PKBen i forbindelse med at du slutter i jobben. Kundeforholdet går da fra en bedrift til en privatperson. Denne endringen medfører som regel at både administrasjonsgebyret og forvaltningskostnaden øker. I noen tilfeller ser man at kostnadsnivået tredobler seg! Det er viktig at du undersøker hvor store gebyrene og kostnadene er. Det har stor innvirkning på hvor stor pensjonen din blir, og hvor mye du får utbetalt senere i livet. Du kan ikke fortsette sparing i en PKB etter at du har sluttet hos arbeidsgiver, og du kan heller ikke spare inn «ekstra» i avtalen.

Dersom du dør før eller under utbetaling av PKB går gjenværende saldo til dine livsarvinger.

Husk:

  • Et pensjonskapitalbevis har vanligvis investeringsvalg, men finnes også med avkastningsgaranti.
  • Det er gratis å flytte et pensjonskapitalbevis til en annen leverandør (livselskap).
  • Dersom du har byttet jobb flere ganger er det sannsynlig at du har flere PKB’er.
  • Vær oppmerksom på at dersom du bytter arbeidsgiver før det har gått 12 måneder, får du ikke med deg dine opptjente pensjonsrettigheter.

Gode råd:

  • Gå inn på www.norskpensjon.no, logg inn med personnummer og Bank-ID og få en oversikt over tidligere pensjonsavtaler og avtalenummer.
  • Samle pensjonskapitalbevisene dine hos én aktør og slå de sammen til én avtale – dette gir deg en betydelig kostnadsbesparelse.
  • Gjør en avtale med en rådgiver i dag. Få en gratis og uforpliktende oversikt på hva status er i dag, sjekk om dette samsvarer med hva du ønsker/trenger i pensjon og få konkrete tiltak på hva du må gjøre for å nå dine mål.

Eleni Figenschou

Eleni Figenschou

Eleni er Fagansvarlig for pensjon og senior investeringsrådgiver hos Finansco. Hun har vært ansatt siden 2014, og har tidligere arbeidet med pensjon i Storebrand. Eleni har en Master of Science i Investment & Finance fra Queen Mary, University of London.

 

 


Bli kontaktet av Finansco

Fyll inn skjemaet under, så kontakter vi deg raskt.
Meny