Formuesforvaltning

«10 grunner til at jeg ikke ønsker investeringsrådgivning»

Du mener at du ikke trenger investeringsrådgivning? Her ser vi på 10 vanlige grunner til at folk sier det, og forklarer hvorfor mange tar feil om dette.

    Vi i Finansco har bred erfaring innen formuesforvaltning, kapitalforvaltning og forretningsførsel.



    Jeg ønsker mer informasjon om følgende



    Når du klikker på send inn, gir du Finansco tillatelse til å lagre og behandle de personlige opplysningene som ble sendt ovenfor for å yte forespurt tjeneste.

    Ikke alle bør bli kunde av en frittstående investeringsrådgiver. Helt åpenbart. De som både har tid, kunnskap og lysten til å gjøre og følge opp egne plasseringer skal selvsagt det. Man kommer et godt stykke med å bare kjøpe noen indeksfond hos KLP og å følge med på skatteendringer. Men også det krever tid og oppfølging.

    Petter Stordalen har, blant annet, sagt at «de kloke ansetter folk som er flinkere enn seg selv». Det er fordi de er opptatte av kvalitet og vekst. Sånn er det med dem som velger å benytte seg av en frittstående investeringsrådgiver også. Det er de kravstore – dem som er opptatte av at ting blir gjort ordentlig – som er flinkeste til å «be om hjelp».

    La oss se på noen av de vanligste grunnene til at du ikke ønsker investeringsrådgivning.

    «Jeg trenger ikke investeringsrådgiver» – 10 myter

    1. «DETTE KLARER JEG SELV»

    Mange mener at de fint klarer alt dette selv fordi de har lest seg litt opp på faget, og at det er billigere. Samtidig ville de færreste av oss ha ment at vi fint kan kan erstatte leger og advokater fordi «jeg har tross alt et eksemplar av Norges Lover hjemme, og har hatt biologi på skolen.» Slikt tror jeg ikke mange hadde tatt seriøst.

    Om vedkommende har alt er på stell og er dyktig så er ikke vi flaue for å si det. Allikevel er det ofte ganske stort forbedringspotensiale hos dem vi møter. Det syndes oftest mot risikotagning, skatt og valuta. Hvorvidt man har valgt et fond fra DNB eller et fond fra Nordea har ikke  mye å si.

    Eksempel: Reidar skal spare langsiktig og har kr. 1.000.000 i overskuddslikviditet. Han har selv plassert kr. 200.000 i et aksjefond i banken og har kr. 800.000 på bankkonto. Finansco foreslår å plassere kr. 1.000.000 i vår fondsportefølje, som gav 22% avkastning i 2017, og med det også få en riktigere aksjeandel til sitt formål. Reidar ser at han på sitt eget aksjefond har fått 24% avkastning, og mener derfor at han klarer dette betydelig bedre selv – til en lavere kostnad.

    Men, hans virkelige totalavkastning er 5,6% før skatt. I sitt eget «regnestykke» har han jo selvsagt «glemt» å ta med at han fikk 1% rente på beslutningen om å ha kr. 800.000 på bankkonto. Å ha langsiktige midler på bankkonto er også en investeringsbeslutning!

    jeg-oensker-ikke-investeringsraadgiver-10-myter_img-2

    2. «JEG ER PRIVATE BANKING KUNDE I BANKEN»

    Hva betyr det egentlig å være Private Banking-kunde i banken? Gull-kort og gratis uttak av penger i utlandet? Et litt større fondsutvalg å velge i? At man er en viktig kunde? Tja.. Spør man kunden kan de sjeldent svare helt på det selv heller. Det kan virke gjevt med sort Saga-kort, eller gullkort, fra banken, men som en av juniorrådgiverne sa på kontoret her om dagen: «selv romkameraten min, som er student og ikke eier nåla i veggen, har Saga-kort i DNB.»

    Bankenes beste rådgivere sitter i private banking – jeg kjenner flere av dem – men min påstand er at gjennomsnittlig finanskunnskap og service-innstilling er høyere hos frittstående investeringsrådgivere enn hos bankrådgiverne. I hvert fall er det vår erfaring fra de bankrådgiverne vi «stjeler» kunder fra. Og det må det også være. Man kjemper nemlig mot store merkenavn med uendelig dype økonomiske lommer til markedsføring. Da holder det ikke å være like god.

    Bankene hever for øvrig terskelen for å være Private Banking-kunde også, nå med en grense på min. kr. 5.000.000 plassert hos DNB. Nordea har tilsvarende grense. Er du under disse så har du da ingen rådgiver. Selv betydelig større kunder enn dette har byttet ut banken sin til fordel for Finansco grunnet begrenset oppfølging fra sin bankrådgiver. Det er nok av eksempler på kunder som føler seg underprioritert i banken.

    {{cta(‘0bc08690-1815-43c7-a984-fcb77625a4c5’)}}

    3. «JEG HAR IKKE TID TIL ET MØTE»

    Respekt for din tid har vi selvsagt. Det er mange med lange jobbdager og en full nok kalender som det er fra før. At vi da skal «ta» en time av din tid kan virke unødvendig. Men unnskyldningen er også selvmotsigende. Du ønsker å prioritere den lille fritiden du har igjen, på ting som er viktige for deg. Men det er jo også akkurat derfor du trenger oss – for å frigi tid.

    Bruk en time eller to på å forklare oss hva du har av ønsker og behov – så ordner vi resten. Du ofrer 2 timer nå, for å få 30 timer fritid i årene fremover. En god byttehandel for begge parter vil jeg anta. Og: tenk på alle investeringstabbene du unngår i tillegg..

    Alternativet er å bruke masse av din egen tid til å følge opp dine plasseringer i tiden som kommer – eller å bare la det flyte. Antagelig ender du opp med det siste.

    4. «JEG ØNSKER IKKE RISIKO PÅ PENGENE MINE»

    Dette er jo en gyldig tilbakemelding. Og ikke minst riktig tilbakemelding. Ønskes/tåles ikke verdisvingninger, så er bankkonto eneste alternativ.

    Men, her er det ofte vi oppdager at det er misoppfattelser av hva «risiko» betyr. Er det at man ikke ønsker verdisvingninger, eller er det at man ikke ønsker å tape penger? Forskjellen mellom de to er nemlig stor.

    • Ønsker man ikke verdisvingninger, er bankkonto løsningen.
    • Ønsker man ikke å tape kjøpekraft, er ikke bankkonto løsningen. Snarere tvert imot. Med dagens lave renter, og forventningen om at dette skal vedvare, så finner man neppe noe alternativ som gir så høy sannsynlighet for å tape kjøpekraft som å ha langsiktige penger på bankkonto.

    Husk: å ha langsiktige penger på bankkonto er også en investeringsbeslutning! Den er dårlig, men det er fortsatt en beslutning.

    Les om hvordan vi jobber med bærekraftige investeringer her.

    5. «JEG ER IKKE RIK, OG DET ER KUN VELDIG RIKE MENNESKER SOM TRENGER INVESTERINGSRÅDGIVER»

    Det er en vanlig misforståelse at det er kun de med mange penger som kan dra nytte av å jobbe med en finansiell rådgiver. Det er så mange ting en rådgiver kan hjelpe en mellomstor familie eller ung profesjonell med. Har du fått noen til å se over dine ansattes fordeler? Har du maksimert skattebesparelsen? Har du de riktige forsikrings- og eiendomsplanleggingsdokumentene på plass? Er du sikker på investeringene du valgte i planen din er den riktige? Listen fortsetter og fortsetter.

    Det er sant at noen mennesker ikke vil dra nytte av en omfattende finansplan. Du kan nylig ha blitt ferdig med utdannelsen din og trenger å fokusere på å betale ned gjeld før du kan tenke på sparing, men det kan fortsatt nyttig å få litt generell tilbakemelding og ha et forhold til en rådgiver tidlig. På den måten, når en helhetlig plan er fornuftig, vil du ha noen til å snakke med.

    jeg-oensker-ikke-investeringsraadgiver-10-myter_img-3

    6. «DET ER SÅ LENGE TIL JEG SKAL PENSJONERES – JEG KAN TENKE PÅ DET SENERE»

    Dette er prokrastinering. Og bare fordi du ikke vil fokusere på dette nå betyr det ikke at du ikke burde det. Det er som å si at «helsen min er bra nå, så jeg trenger ikke å passe på å spise til jeg har hatt et hjerteinfarkt» eller «jeg trenger ikke å legge et nytt tak, jeg venter til jeg får lekkasje».  Du skjønner tegninga. Det er ikke alltid morsomt å fokusere på din økonomi og planlegge fremover, men det er veldig viktig, og du vil ikke angre på det senere. Jo tidligere du starter, desto bedre.

    7. «ETTER DE HAR SOLGT MEG ET PRODUKT SÅ HØRER JEG ALDRI FRA DE IGJEN»

    Grunnen til at mange kunder forlater sin finansielle rådgiver er fordi de ikke hører fra dem. Kanskje det er fordi rådgiveren solgte et produkt hvor de mottok kommisjonen med en gang, og de har ingen grunn til å oppsøke kunde igjen. Eller kanskje jobber de i et stort firma, og du er bare et nummer og ikke et navn til dem. Eller kanskje har de ikke prosessene på plass for å proaktivt nå ut til deg. Uansett er det viktig å finne en rådgiver som holder seg oppdatert med din økonomiske situasjon og gi den støtten og kunnskapen du fortjener, ikke bare i salgsfasen, men gjennom hele kundeforholdet ditt.

    Hos Finansco er vi opptatt av å gi personlig, kontinuerlig oppfølging og støtte. Har du et spørsmål om økonomien din, ring oss, vi vil hjelpe. Du fortjener å være mer enn bare et tall i mengden.

    {{cta(’59a11c99-7fac-4989-af92-daaf6d806186′)}}

    8. «JEG ER USIKKER PÅ OM INVESTERINGSRÅDGIVERE EGENTLIG KUN MELER SIN EGEN KAKE»

    Vel, jeg hater å si det, men noen ganger gjør de det. Investeringsrådgivere som tjener penger på provisjoner kan umulig ha ditt beste i tankene, selv om de ikke tror det selv. Tenk deg at du jobber for et skoselskap; la oss kalle det ABC sko. Hver dag lærer du hvordan ABC sko er de beste skoene i verden. Du tilbringer hele dagen i treningsøkter, lærer om hvordan de er de mest komfortable, varer lengst og ser best ut. Du bruker bare ABC sko selv og ender med å tro at de er de beste i verden. Når du selger dem, overbeviser du kundene om at de er de beste skoene for dem, fordi de er de eneste skoene du kjenner, og du tror virkelig de er de beste.

    Slik kan det noen ganger være for en investeringsrådgiver som jobber hos et stort firma og selger deg et firmaets egne produkter. De kan faktisk tro, som ABC sko-selgeren i mitt eksempel, at en viss fond er det beste produktet for deg. I likhet med hvordan folk har forskjellige føtter og bruker sko av forskjellige grunner, har folk også ulike økonomiske situasjoner. Det samme produktet kan ikke alltid være det beste for alle. Når du jobber med et frittstående investeringsrådgiver som ikke arbeider i et stort konsern, bør rådgiveren ha bred kunnskap om et stort antall produkter og ikke bli blindet av hans eller hennes intime kunnskap om et bestemt produkt.

    9. «Å BRUKE EN INVESTERINGSRÅDGIVER ER FOR DYRT»

    Investeringsrådgivere tar betalt for sine tjenester på en rekke måter. Du kan betale en flat månedlig avgift, en prosentandel av formuen som forvaltes, eller en kombinasjon av begge. Det kan være farlig å sammenligne ulike rådgivere utelukkende basert på hvor mye de koster. En rådgiver kan belaste deg nesten ingenting, men tilbyr deg heller nesten ingen oppfølging og støtte. Hvis det er tilfelle, hva er formålet med å ha en rådgiveren til å begynne med? Eller en rådgiver kan belaste alt for mye for det de faktisk gjør. Hvor mye du bør betale, avhenger av din spesifikke situasjon og tjenestene som tilbys av rådgiveren.

    Hvis du betaler basert på en prosentandel av formuen som administreres, sammenfaller dine og rådgivers interesser. Jo bedre dine investeringer gjør det, desto mer er på kontoen din, og jo mer tjener din rådgiveren.

    Selv om kostnaden for profesjonell økonomisk rådgivning kan virke dyr, har det potensialet til å både gi deg tryggheten om at du er på rett spor økonomisk og hjelpe deg med å unngå økonomiske feil som kan koste deg mye mer enn rådene.

    jeg-oensker-ikke-investeringsraadgiver-10-myter_img-1

    10. «JEG VIL IKKE AT EN FREMMED SKAL STYRE ALLE PENGENE MINE»

    Mange mennesker når et punkt i livet der de bestemmer seg for at de bør få profesjonell hjelp med sine investeringer. Kanskje du er klar til å investere, men du er ikke kunnskapsrik nok om markedet til å velge dine egne investeringer. Eller kanskje du har administrert investeringene dine selv en stund, men har kommet til et punkt hvor du ønsker å legge familiens økonomiske fremtid i hendene på en ekspert. Eller kanskje ønsker du å frigi din egen tid og vil at noen andre tar seg av dine investeringer daglig og justerer for ønsket risiko, slik at du ikke trenger å gjøre det selv.

    Når du har kommet til denne konklusjonen, kan det være ganske skummelt å velge hvem som skal administrere investeringene dine. Du vil bli kjent med personen du gir så mye ansvar til. Derfor er vårt første skritt ved Finansco å jobbe med deg for å lage en omfattende formuesplan. Under denne prosessen vil vi bli bedre kjent med deg og forstå ditt økonomiske bilde, slik at vi kan vite hvordan vi best kan styre pengene dine. Etter denne prosessen vil vi ikke lenger være fremmede for deg. Hvis du bestemmer deg for å gå videre derfra og investere pengene dine med oss, vil vi fortsette tilby tett oppfølging og støtte.

    Uansett hva du velger å gjøre, så gjør det ordentlig! Gjør det ordentlig på egenhånd, eller sett det bort til noen som kan gjøre det ordentlig for deg.

    Disclaimer: det er mange dyktige bankrådgivere – både i storbyene og i distriktene. Det kan meget godt være at akkurat du som leser dette har en slik bankrådgiver, en faglig meget dyktig en, eller en «up and coming» som alltid yter litt ekstra fordi han skal jobbe seg oppover i systemet. Det er ikke nødvendigvis slik at mengden penger investert i banken tilsvarer graden av, eller kvaliteten på, oppfølgingen du får. Men veldig ofte gjør den det. Bruk dine egne erfaringer til å gjøre deg opp en mening. Det er det vi har gjort.

      Meld deg på vårt nyhetsbrev




      Ved å sende inn gir du ditt samtykke til å motta nyhetsbrev og annen relevant informasjon fra oss. Du kan når som helst avregistrere deg fra våre utsendelser.