Er globale indeksfond lavrisikofond?

avatar

Skrevet av Eirik Losgård Landheim - 01 august, 2018

TILBAKE TIL ALLE INNLEGG >>>

En ting vi til stadighet hører er at globale indeksfond er lavrisikofond, og det blir anbefalt som den beste spareformen av mange. Stemmer det at man får lav risiko ved å investere i et globalt indeksfond?

Er globale indeksfond lavrisikofond?

Nei, indeksfond kategoriseres som høy risiko. På en skala fra 1-7 der 1 representer lavest risiko, og 7 representerer høy risiko ligger indeksfond på 5. Grunnen til at et indeksfond kategoriserer som høy risiko er man til enhver tid har full aksjerisiko. Funksjonen til et globalt indeksfond er at det «tracker» utviklingen til for eksempel MSCI World. Stiger globale aksjer 10% stiger indeksfondet tilsvarende, minus forvaltningskostnader. So far so good. Det vi også vet fra aksjemarkedet er at det i perioder faller kraftig og raskt. Under finanskrisen falt MSCI World 40,3% , noe som betyr at det globale indeksfondet faller tilsvarende. Mange som i dag sitter med et globalt indeksfond og forventer lav risiko vil garantert få frokosten i strupen den dagen de ser at 40% av sparepengene er borte.

Har man derimot en tidshorisont på over 10 år på midlene som er plassert i et indeksfond kan man begynne å snakke om at risikoen ikke er høy lenger. Et scenario analyse som viser historisk avkastning og risiko (standardavvik) viser at med 93% sannsynlighet vil avkastningen ligge mellom 0% og 208% etter 10 år. Om man har pengene plassert i et globalt indeksfond i 30 år vil avkastningen med 93% sannsynlighet ligge mellom 572% og 931%. Det forutsetter selvfølgelig at man ikke får panikk og selger alt den dagen indeksfondet nesten har halvert seg i verdi.

Les også:

Om fond >>>

Hva er et fond? >>>

Hva er et aksjefond? >>>

Hvordan komme i gang med fondssparing? >>>

4 spareråd for fondssparing >>>


eirik-landheimEirik Losgård Landheim

Eirik er partner og seniorrådgiver hos Finansco. Han leder salgsavdelingen og sitter i ledergruppen. Eirik har arbeidet hos Finansco siden 2014. Han er utdannet siviløkonom med major i Finans fra Høgskolen i Oslo og Akershus, og University of California San Diego.


[gravityform id="10" title="true" description="true"]

Kategorier: Skatt, Formuesforvaltning


Eirik Losgård Landheim
Skrevet av Eirik Losgård Landheim

Eirik er partner og senior formuesforvalter hos Finansco. Han leder salgsavdelingen og sitter i ledergruppen. Eirik har arbeidet hos Finansco siden 2014. Han er utdannet siviløkonom med major i Finans fra Høgskolen i Oslo og Akershus, og University of California San Diego.


Tidligere innlegg